Kıbrıs’ta Yoga Eğitimi ve Dersleri
Kıbrıs’ta Yoga arıyorsanız derslerimize katılabilirsiniz. Nezih bir ortamda sadece bayanların oluşturduğu küçük gruplarımızda son derece keyifli bir ortamda sizleri bekliyoruz.
Kıbrıs’ta Yoga arıyorsanız derslerimize katılabilirsiniz. Nezih bir ortamda sadece bayanların oluşturduğu küçük gruplarımızda son derece keyifli bir ortamda sizleri bekliyoruz.
Büyük şehirlerin gürültüsünden ve stresinden çoğu zaman kaçmanın imkanı yok. Ancak huzuru kendi içinizde bulmanız için harika bir yol var. Yoga, binlerce yıldır uygulanan bir felsefe…
Sürekli stres ve koşturmaca içinde geçen yaşamımız bizi çok yoruyor. Yeterince egzersiz de yapamıyoruz. Sağlıklı kalmak için neredeyse elimizdeki bütün imkanlar alınmış gibi…
Yoga yaparak, tüm bu olumsuzluklardan kurtulabilir, içinizdeki huzuru ve gücü keşfedebilirsiniz.
Tabi ki öncelikle yoga felsefesinin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Tahminen 1000 yıl önce ortaya çıktığı sanılan bir Hint felsefesi… Beden ve beyinin uyumunu sağlayan bir takım egzersizlerin bütünü… Yoga nedir sorusuna kısaca bu şekilde cevap verebiliriz.
Aslında yoga bir yaşam felsefesidir. Sadece bir takım ritüellerin yerine getirilmesi değildir. İç huzurun sağlanması demektir.
1900’lü yıllarda İngilizlerin Hindistan’ı bir sömürge haline getirmesi ile birlikte, Yoga felsefesi İngilizler tarafından, Amerikalılara aktarıldı. Yine bu yıllarda ise Amerikalılar tarafından Avrupa ülkelerine yayıldı.
Yoga yalnızca bazı hareketlerin yapıldığı bir spor dalı değildir. Zaten bir yaşam felsefesi olduğunu söylemiştik. Yoga iki kavram üzerine temellendirilmiştir. Nefes (pranayama) ve duruşlar (asana), iki temelin birçok teknik disiplin ile çeşitlendirilmiş halidir.
Yalnızca bazı egzersizlerin yapılması değildir. Çünkü günümüzde zaten birçok spor dalı, bedensel zindeliğin fazlasıyla yerine getirilmesinde uygulanıyor. Birçok kişi, bu felsefeyi bir spor dalı gibi algılayabiliyor.
En iyi başlangıcı yapabilmeniz için, nefesinizi kontrol etmeniz gerekiyor. Birçok kişi düzensiz olarak nefes alır ve bu durumun farkında bile değildir. Yoga başlangıç olarak, doğru nefes tekniklerinin uygulanması ile yapılır.
Öncelikle nefesinizi nasıl kontrol edeceksiniz öğrenmeniz gerekiyor. Doğru bir nefes, yavaş ve ritmik olmalıdır. Her zaman için burundan nefes alıp, ağızdan vermeniz gerekir. Aslında bu şekilde yapmak, aynı zamanda vücudu korumanın anahtarıdır. Burunda bulunan çok sayıda kıl, havada bulunan ve nefes alırken içimize çektiğimiz partiküllerin ve mikropların tutulmasını sağlar.
Nefesi doğru bir şekilde kontrol edebilmek için nefes teknikleri, doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Yogada üç tür nefes tekniği vardır.
nefes teknikleri
Bu tekniği uygulayabilmek için rahat ve esnek kıyafetler giymelisiniz. Sıkı kıyafetler, her zaman için vücudun nefes ritmini bozar ve çoğu durumda iç organlara gereğinden fazla baskı yapar. Tekniği uygulayabilmek için elinizi karnınızın üst kısmına koyun. Tam olarak diyaframın bulunduğu noktaya koymalısınız.
Diyaframın nerede olduğunu bilmeyenler için açıklayalım. Diyafram göğüs kafesinin karın boşluğu ile kesiştiği yerdedir. Elinizle göğsünüzden aşağı doğru yavaşça kaydırın. Karın boşluğuna ulaştığınız ilk yerde durun. İşte diyafram buradadır.
Nefes aldığınızda diyafram genişler. Çoğu kişi nefes alırken karnını ön tarafa doğru şişirir. Aslında doğru olan yanlara doğru genişletilmesidir. Eğer yanlara doğru genişletebiliyorsanız, diyaframı nefes almada doğru bir şekilde kullanıyorsunuz demektir. Aynı şekilde nefes verirken de diyafram küçülür ve karın bir miktar içe doğru çekilir.
Unutmayın burundan nefes alıp, ağızdan vermelisiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, diyaframınızı kullanmayı öğrendikten sonra, artık Yogik nefes tekniğini öğrenmek için hazırsınız demektir. Burundan yavaşça nefes alın. İki aşamalı nefes alacaksınız. İlkinde karın bölgesini genişleterek, ikincisinde ise göğüs kafesini şişirerek… İlk başta biraz zorlanabilirsiniz. Ancak pes etmeyin. Düzenli olarak bu tekniği uyguladığınızda, ustalaştığınızı göreceksiniz. Tıpkı araba kullanmayı öğrenmek gibi!
Anlam olarak yaşam enerjisini kontrol etmektir. Yukarıda bahsettiğimiz iki teknikte de ustalaşmamız gerekiyor. Bu teknikte, nefes alıp verme hissedilmelidir. Gözlerinizi kapatıp, nefes alıp vermenizi hissetmeye çalışın. Diyaframınızın şişip, sonra tekrar büzüldüğünü hissedin. Sanki yaşam enerjisini içinize çekiyormuş gibi hissedin. İşte bu teknikte zihni terbiye etme, devreye giriyor.
Burada size bahsedeceğimiz malzemeler, işinizi oldukça kolaylaştıracak ve daha iyi konsantre olabilmenizi sağlayacaktır. Yoga malzemeleri aslında işin diğer detayı… Yani asıl konuya odaklanmak için olması gereken şeyler.
Düşük yoğunluklu, köpükten yapılmış ve kaymayan bir mat tercih edin. Hemen dağılan bir ürün almayın. Piyasada kaliteli bir ürün bulabilirsiniz. Sadece bu özelliklere göre arama yapın yeterlidir.
Temel duruşların öğrenilmesinde yardımcıdır. Hafif ve yumuşak olanı tercih edin. Köpükten olursa daha iyi olur. Yapısında sağlığa zararlı hiçbir madde bulunmasın. Hatta mantardan yapılmış olanı tercih ederseniz daha iyi olacaktır. Yoga yaparken uygulamanız gereken birçok zor duruşta sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Yoga blok, ayak altına yerleştirilir ve dengede kalmanızı sağlar. Ortalama olarak 1 kilo ağırlığındadır.
Yoga kayışı olarak da bilinir. Duruşlarda dengeyi sağlamanız için gereklidir. Yoga strap ile dengenizi ve esnekliğinizi, olması gerektiği gibi sağlayabilirsiniz.
Yer yastığı olarak da adlandırabiliriz. Uzun süreli oturuşlarda konfor sağlar. Hamile yoga ve yin yoga egzersizlerinde mutlaka bulunması gerekir. Yoga bolster, sentetik olmayan bir malzemeden yapılmalıdır. Baş ve bel kısımlarına gelecek şekilde yerleştirilir.
Rahat kıyafetler gerektiğinden bahsetmiştik. Yoga pants, rahatlamanız ve rahat nefes alabilmeniz için gerekli olan kıyafetlerdendir. Yoga pantolonu seçerken doğal malzemelerden olmasına dikkat edin.
Kendinizi bu konuda geliştirmek istiyorsanız, yogayı bir yaşam felsefesi haline getirmeniz gerekiyor. Yani size sürekli olarak gerektiğinden bahsediyoruz. Herkese tanıdık gelen durumlardan bir tanesi de, büyük bir hevesle herhangi bir spor dalına başlayıp, daha sonra sıkılarak bırakma durumudur.
Sanırız bu durum Birçoklarımız için geçerli… Ancak yoga felsefesine başladıktan sonra bırakırsanız, emin olun çok şey kaybedersiniz. Üstelik yarım bıraktığınız spor dallarının kazandırdığından daha çok şey…
Biz burada temel yoga hareketleri nasıl yapılır ve ne işe yarar? Bunlardan bahsedeceğiz. Sıcak ve samimi bir ortamda yoga felsefesini geliştirmek isterseniz, Kıbrıs yoga merkezimize sizleri mutlaka bekleriz. Ayrıntılı bilgi için, www.kibrisyoga.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Beş temel yoga hareketi vardır: Köprü duruşu, sandalye duruşu, kedi duruşu, savaşçı pozu ve çekirge duruşu.
Bu beş temel hareketin nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını genişleterek anlatalım.
Beş temel hareketi yapmadan önce, bulunduğunuz ortamı hazırlamalısınız. Öncelikle huzur bulacağınız atmosferi yaratmanız gerekiyor.
Sessiz bir alanda çalışmayı tercih edin. Hatta bulunduğunuz ortamda hafif ve motive edici bir müzik hiç fena olmaz J
Boş bir mide ile yoga yapamazsınız. Aşırı dolu bir mide ile de huzur bulamazsınız. Yemek dengesini iyi bir şekilde sağlamalısınız.
Kıyafetlerinizi siz sıkmamalı. Rahat ve esnek kıyafetler giymelisiniz. Rahat ve esnek kıyafetler, birçok yoga hareketini rahat ve zorlanmadan yapabilmenizi sağlayacaktır.
Kaliteli ve rahat bir yoga matı bulun.
Isınma hareketleri ile başlayın. Kaslarınızı basit ama etkili hareketler ile esnetin. Kimisi akşam saatlerini tercih edebilir. Ancak en iyi güne başlarken, yani sabahın erken saatleridir.
Gelelim yoga nasıl yapılır sorusunun cevabına!
Köprü duruşu ile hareketlerimizi yapmaya başlıyoruz. Bedenin ön tarafındaki kasları esnetelim. Sırt üstü yere yatın ve ellerinizden destek alarak, vücudunuzu yukarı doğru kaldırın. Köprü duruşu ile vücudunuzun hem ön bölgeleri, hem de arka bölgeleri kasılacak ve esneyecektir.
Sandalye duruşu, özellikle bacakların esnetilmesinde oldukça faydalıdır. Birçok vücut geliştirme sporu yapan kişinin, buna benzer hareketler ile muazzam bacak kasları yaptığını buradan vurgulayalım. Ayakta dik durun ve bacaklarınızı, omuz hizasında açın. Derin bir nefes alın. Kollarınızı başınızın üstüne kaldırın ve olabildiğince ileri doğru uzatın. Bu durumdayken hafifçe yere doğru çömelin. Dizlerinizi çok kırmayın. Bedeniniz bu hareketi yaparken dik durmalı. Yani sırtınızı kambur hale getirmeyin.
Kedi duruşu, aslında doğanın taklit edilmesinden başka bir şey değildir. İnsanlar birçok faydalı hareketleri, hayvanlardan öğrenmişlerdir. Kedi duruşunda el ve dizlerin üzerinde durulur. Kollar omuz hizasında açılır ve eller avuç içi yere gelecek şekilde konumlandırılır. Bu arada parmaklarınızda açık olmalıdır. Derin bir nefes alın ve verirken karnınızı içeri doğru çekin. Sırtınız bu konumda kambur şeklinde olmalıdır. Başınızı öne doğru eğebildiğiniz kadar eğin ve dizlerinizi görmeye çalışın. Daha sonra elleriniz yerde bir süre kalacak şekilde ayaklarınızı kullanarak, geriye doğru çekilmeye çalışın.
Savaşçı duruşu ile birçok kasınızı aynı anda esnetebilirsiniz. Yoganın en iyi hareketlerinden bir tanesidir. Aslında bu hareketin birçok versiyonu var. Ancak temel versiyonunu öğrenmeniz de yeterli olacaktır. Ayağınızın birini öne doğru uzatın. Diğer ayak ise dizler yarım kırık olacak şekilde geriye doğru uzansın. Arkada kalan ayağınızda parmak uçlarından destek alarak, yere doğru konumlandırın. Öndeki ayağınızdan yardım alarak, bedeninizi öne doğru esnetin. Bu hareketi yaparken dik durmalı ve kollarınızı yana doğru açmalısınız. Hareketi yaparken nefes alıp verin ve sekize kadar sayın. Daha sonra ilk pozisyonunuza geri dönün.
Çekirge duruşu ile karın bölgenizdeki kasları esnetirsiniz. Aynı zamanda karın bölgeniz rahatlar ve sindirim sisteminiz düzelir. Yüzüstü yere doğru uzanın. Bu konumdayken kollarınız öne doğru ve bacaklarınız da geriye doğru açık olmalıdır. Hareketi yaparken derin nefes alıp vermelisiniz. Kol ve bacaklarınızı bu durumdayken olabildiğince açın ve esnetin. Üç nefes boyunca esnetme hareketlerine devam edin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
İlk başlarda temel hareketleri yaparken zorlanabilirsiniz. Ancak düzenli olarak yaptığınızda, kendinizdeki değişime inanamayacaksınız.
Tabi ki birçok kişi tek başına çalışmak istemez. Motive olmuş bir grup ve bu iş için hazırlanmış bir ortamda, yoga yapmak hem daha keyifli, hem de daha yararlıdır.
Güzel bir atmosfer ve kaliteli bir grubun olduğu bir yerde yoga dersleri almak istemez misiniz? Size güzel haberlerimiz var!
www.kibrisyoga.com adresinizi mutlaka ziyaret edin!
Peki ama yoganın temel hareketlerini yaptık ve nefes egzersizlerini de uyguladık. Bize ne faydası oldu? Zaten düzenli olarak yaptığınızda, kendinizde olan o müthiş değişimi göreceksiniz. Ancak biz yine de buradan yoga yapınca ne gibi faydalar elde edilir, anlatalım.
Temel hareketlerden başlayarak kendinizi geliştirebilir ve daha sonrasında, bütün yoga türlerini deneyebilirsiniz. Yoga çeşitleri, temel hareketlerin geliştirilmesi ile oluşturulmuştur.
Yoganın ritüelleri de denebilir. Yogada yer alan pozların belli bir sıra ile yerleştirilmesidir. Nefes ve hareketin birlikte uyumlu hale getirilmesidir.
En temel türün bu olduğunu söyleyebiliriz. Hareketlerin ve hizaların detaylı bir şekilde yapılmasıdır.
Sekiz kolun temsil edildiği hareketlerdir. Belirli hareketleri takip ederek ve bu hareketleri nefes ile birleştirerek uygulanır. Yama, asana, pranayama ve niyama ilk dört kolu temsil eder.
Pratyahara, dhyana, samadhi ve dharana son dört kolu temsil eder.
Hareketlerin yerde pasif olarak yapılmasıdır. Pasif olarak yapılan hareketler esnekliği artırır ve uzun süre hareketsiz kalarak yapılan duruşları, diğer stillere göre daha fazladır.
Tam olarak dinlenme ve yenilenme amacıyla yapılan yoga türüdür. Bu türde tüm yoga malzemeleri kullanılır.
Nefes ve duruş çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı türdür.
Kadınlarda, pelvis ve kalça bölümlerine yönelik çalışmaların yapıldığı türdür. Yüksek oranda esneklik sağlar. Doğumun kolay geçmesine yardımcıdır. Aynı zamanda, annenin bebek ile ruhsal bir bağ kurmasını sağlar.
Geniş ve ferah bir ortamda, profesyonel eğitmenler eşliğinde yoga yapmak ister misiniz? O zaman sizleri Aasana yoga stüdyosuna bekliyoruz. Kıbrıs yoga merkezimizi ziyaret etmeden önce, www.kibrisyoga.com adresini inceleyerek, size uygun programı belirleyebilirsiniz.
Tüm yoga türlerini, Kıbrıs yoga merkezimizde öğrenebilirsiniz. Ayrıca Kıbrıs stüdyomuzda, yaşam koçluğu ve pilates hizmetlerini de alabilirsiniz. Size özel hazırlanan programlar ile yaşamınız, bambaşka bir yöne doğru değiştiğini göreceksiniz.
KKTC pilates eğitimi konusunda en iyiyi isteyenlere…
KKTC yaşam koçu ile hayatınızı düzene sokuyoruz.
En çok merak edilen soruları sizler için sorduk ve cevapladık.
Hangi branşlarda hizmet veriyorsunuz?
Yoga, pilates ve yaşam koçluğu konularında sizlere en iyi ve en kaliteli hizmetleri sağlıyoruz.
Çocuklar için de yoga dersleriniz var mıdır?
Evet kesinlikle! Profesyonel eğitmenlerimiz yoga felsefesini çocuklarınıza mükemmel derecede öğretiyorlar.
Sosyal etkinlikler düzenliyor musunuz?
Tüm sınıflarımıza yönelik olarak düzenlediğimiz sosyal etkinliklerimiz var. Etkinlik takvimimize göz atabilirsiniz.
Yoga ve pilates ile ilgili ürün tavsiyesi verir misiniz?
Sitemizde bulunan ve size özel olarak hazırladığımız ürünleri inceleyebilir ve kendinize uygun olanı alabilirsiniz.