KARMA YOGA
Karma yoga “vazife” ya da “hizmet” (Seva) demektir. Bu anlayışa göre kişi kendi çıkarları ya da arzuları doğrultusunda kazanacağı faydaları göz ardı ederek, vazifesini en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışmalıdır.
Kişi elinden gelenin en iyisini yapar, yaptığı göreve kendini adar ve bu esnada zihninin, yaptığı görevin kendine sağlayacağı faydaları düşünmesine izin vermeyerek ben merkezciliğin önüne geçmiş ve zihnin enerjisinin dağılmasını önlemiş olur.
Karma yogaya göre hayattaki mutsuzluk ve üzüntülerin tek kaynağı “sahiplenme”dir. Ancak kişi görevinden hiçbir kazanç beklemedikçe ve sahiplenme arzusu ortadan kalktığında tüm keder ve üzüntülerinden kurtularak özgürleşir. Bunu başarabilmenin yolunun ise “Tanrı’nın iradesine teslim olmak” ve “Tanrı’yı dışarıda değil kendi içimizde, kalbimizin içerisinde hissedebilmek” ile mümkün olabileceğini savunur. “Ayurveda” ve “Karma yoga” birbiriyle iç içe olan iki sistemdir.
BHAKTİ YOGA
En temel tanımıyla sevgi yogası olarak bilinir. Bhakti, “adanma” veya “koşulsuz Tanrı sevgisi”dir. Bhakti yoga bize, kutsal olanla aşk içinde bütünleşmek için nasıl ibadet edebileceğimizi ve meditasyon yapabileceğimizi öğretir.
Bhakti yogada kutsal ibadet, mantra, ses, şarkı ve dans çalışmaları yer alır. Bu yoga sayesinde duygusal dengesizliklerin üzerinde kontrol geliştirerek huzur ve gönül ferahlığına kavuşuruz. Genellikle Karma yoga ile birlikte yapılır.
İlahi olanla bağlılık, her görevi, kendimiz için bir çıkar gütmeden ve ona bir servis olarak sunmamızı sağlar.